Boekelo

Boekelo is een gezellig dorp binnen de gemeente Enschede en telt ongeveer 2500 inwoners. Vele bezoekers weten jaarlijks hun weg naar dit door natuur omgeven dorp te vinden.

De hoge schoorsteen van de voormalige Boekelosche Stoom Bleekerij valt al van verre op wanneer u Boekelo nadert. De blekerij werd aan het einde van de 19e eeuw opgericht en ingezet voor een deel van de productielijn van textielfabrieken in Enschede. Daarmee begon de ontwikkeling van het tot op dat moment agrarische dorp, welke enkele decennia later werd voortgezet toen in Boekelo zout werd gedolven. Een replica van een zoutboortoren is te vinden in het centrum van het dorp. Op wegen in en rondom Boekelo vindt u nog steeds de karakteristieke groene zouthuisjes, in de volksmond ook ‚wel hondenhokken‘ genoemd. De zoutindustrie is inmiddels verplaatst naar Hengelo. 

Vanuit Boekelo kunnen er vele fiets- en wandeltochten gemaakt worden, o.a. naar de watermolen in Oele, het Buurserzand, Haaksbergen en Twekkelo. In Usselo, op enkele kilometers van Boekelo, staat de korenmolen Wissink’s Möl: een stendermolen uit 1802. Net buiten het dorp is een 18 holes short-golfbaan. Boekelo wordt naast het Boekeloos tafelzout op de kaart gezet door het jaarlijks terugkerende spektakel van de Military Boekelo- Enschede, waar duizenden bezoekers genieten van deze spectaculaire tak van paardensport. Kortom, Boekelo biedt naast een stukje Nederlandse historie de mogelijkheid tot vele vormen van recreatie.

VVV Boekelo, Cafe de Buren
Beckumerstraat 2
7548 BG Boekelo
Tel VVV Enschede 0031-53-4323200

info(at)uitinenschede.nl
www.vvvboekelo.nl

Tips:

  • De schoorsteen van de vroegere Boekelosche Stoom Bleekerij.
  • De Zoutboortoren bevindt zich naast het emplacement van de Museum Buurt Spoorweg.
  • Labyrinth der Zinnen, Welenmosweg 1, 7548 RT Boekelo, tel. 053-4500650, boekelozoo@zodiaczoos.nl, www.boekelozoo.nl
  • Short Golf Spielehof. Spieleweg 24, 7548 RR Boekelo Tel. 053-4281363, info@spielehof.nl, www.spielehof.nl

Rondje Enschede

De wandel- en fietstocht "Rondje Enschede" is een avontuurlijke tocht voor wandelaars en fietsers. De route is 40 kilometer lang (52 km incl. Rondje Boekelo) en voert door de prachtige bossen aan de rand van de stad. De route verbindt mooie rustpunten en bezienswaardige plekken rondom Enschede. De folder voor de route is gratis te verkrijgen bij de VVV, naast het station in Enschede.