Legden

Legden geniet alom bekendheid als dahlia- en vrijetijdsdorp. Iedere drie jaar trekt op de derde zondag van september (2014,2017 etc.) het kleurrijke dahliakinderbloemencorso door het dorp. Het ‘Dorf Münsterland’ behoort tot de populairste toeristische bestemmingen van de regio. Onder de noemer ‘Erlebnisgastronomie’, zoals de Duitsers dat zo mooi noemen, mag u uitgebreid de bloemetjes buiten zetten. Een bonte verzameling van hotels, restaurants, bars en discotheken, allen opgetrokken in de karakteristieke boerenbouwstijl van de streek, garandeert vertier en plezier tot in de kleine uurtjes. In het centrum van het dorp is het glasin- lood-raam (Wurzel-Jesse-Fenster) van de Romaanse St. Brigidakerk één van de cultuurhistorische hoogtepunten.

Het statige patriciërshuis in het historische Busshook houdt de herinnering levend aan een welvarend verleden. Niet ver daar vandaan schittert ook de kleine waterburcht Haus Egelborg als een pareltje in het landschap. Datzelfde geldt voor de aan de oevers van de Dinkel gelegen Düstermühle. Deze voormalige olie- en korenmolen maakte ooit deel uit van het stift Asbeck. Nu is er een restaurant in gevestigd. De Düstermühle ligt aan de 100-Schlösser fietsroute. Het is dus alleszins verleidelijk om een eindje te gaan rondtoeren.

 

Afkorting via middelste lus

Bij Legden bestaat de mogelijkheid om de Hamalandroute af te korten. Deze afkorting loopt via Stadtlohn en Südlohn. Bij Oeding komt u dan weer op de hoofdroute naar Winterswijk terecht. U kunt het traject Legden- Oeding in beide richtingen rijden. U heeft ook de mogelijkheid om vanaf Legden de hoofdroute te volgen tot aan de Nederlandse grens en pas kort voor Oeding oostwaarts af te slaan. Als u voor deze korte route kiest, dan gaat u via Südlohn en Stadlohn terug naar Legden. De keuze is aan u.

VV Legden e.V.
Hauptstraße 17
48739 Legden
Tel. 02566-9503

vvlegden(at)t-online.de
www.vvlegden.de

Tips:

  • Freizeit- und Erlebnisgastronomie Dorf Münsterland, Welcome Hotel und Freizeitpark Dorf Münsterland, Haidkamp 1, 48739 Legden, tel. 0049-2566-2080, info(at)dorf-muensterland.de ,www.dorf-muensterland.com.
  • St. Brigidakerk met het Wurzel-Jesse-raam, pastorie St. Brigida, Kirchplatz 2, 48739 Legden, tel. 0049-2566-9091170.
  • Historisch centrum van Busshook, info: Verkehrsverein Legden.
  • Wandeling naar het waterslot Haus Egelborg. Alleen van buiten te bezichtigen.
  • De Düstermühle, Wehr 252, 48739 Legden-Wehr, tel. 0049-2566-96430, info@duestermuehle.de, www.duestermuehle.de. De Düstermühle ligt aan de 100 Schlösser Route van het fietsroutenetwerk Münsterland.