Raesfeld

 

De hoogste kasteeltoren in Westfalen:

Het sprookjesachtige kasteel is het meest in het oog springende gebouw van Raesfeld. Het slot, waarvan de fundamenten werden gelegd in de veertiende eeuw, stond in dezeventiende eeuw algemeen bekend als de mooiste Westfaalse waterburcht. De keizerlijke veldmaarschalk Alexander II von Velen hield er destijds huis. Tegenwoordig is de ‘ambachtsacademie‘ er gevestigd. Opvallend is de meerdere verdiepingen tellende toren met haar uivormige dak. De toren is met 52,5 meter de hoogste kasteeltoren van Westfalen – Oordeel zelf maar eens! 
Een andere bezienswaardigheid is de in 1658 gebouwde slotkapel bij de voorburcht. In het aan de bosrand gelegen bezoekerscentrum komt u meer te weten over de geschiedenis van het kasteel en de ontwikkeling van het landschap. Van een wandeling door het lommerrijke kasteelpark met fraaie vijvers en oude bomen (de ‘dierentuin’) moet u zich evenmin laten weerhouden.

Informatie- en Bezoekerscentrum Tiergarten Schloss Raesfeld.

In de wijk Erle staat de beroemde ‘Femeik’. De gigant werd geplant toen Karel De Grote nog een kleine jongen was! De eeuwenoude boom dankt zijn naam aan het feit dat er in de vijftiende eeuw moordenaars berecht werden. (Verfemen betekent letterlijk vogelvrij verklaren). De eeuwen durende strijd tegen weer en wind tastte de eik dermate aan dat men de boom op een gegeven moment moest uithollen. Het verhaal gaat dat koning Friedrich Wilhelm IV van Pruisen in de negentiende eeuw op een dag samen met twee van zijn generaals binnen in de boom het ontbijt genuttigd heeft.

Verkehrsbüro am Schloss
Informations- und Besucherzentrum Tiergarten Schloss Raesfeld
Hagenwiese 40
46348 Raesfeld
Tel. 02865-60910

verkehrsbuero(at)raesfeld.de
www.raesfeld.de

Tips:

  • Waterslot Raesfeld, de barokkapel en het informatiecentrum met de tentoonstelling ‘Renaissance Tiergarten Raesfeld’. Kasteel Raesfeld rondleidingen: Slotkapel met buitenbezichtiging na afspraak bij het Verkehrsbüro Raesfeld - nu ook, tijdens het seizoen, op zondag om 14.00 uur rondleiding voor individuele gasten - ook zonder afspraak.
  • de Femeik in Erle, op ca. vier kilometer van Raesfeld.
  • Uitgebreid aanbod aan sportieve activiteiten, zoals fietstochten, wandelingen en inline-tours.
  • De bron van de IIssel: De IJssel begint zijn loop in Raesfeld en voert via Marienthal, Hamminkeln en Isselburg/Anholt naar Nederland en eindigt in het IJsselmeer. Ze heeft een lengte van 225 km. In het weiland is de bron van de rivier te zien. Hier vindt u een kleine vijver waarvan de oppervlakte is bedekt met algen.
  • Trouwen in de waterburcht Raesfeld is zeven dagen per week mogelijk.
  • De Raesfelder Tuinacademie: speciale programma´s rondom de tuin.