Velen

 

Reactieoord in het Groen:

Velen gingen u al voor naar Velen… Ook u zult onder de indruk raken van de verrukkelijke omgeving. De Ramsdorfer Bergen met haar grafvelden uit de Bronstijd zijn een geliefde bestemming voor een uitstapje. Water loopt als een rode draad door de geschiedenis van Velen. De waterburcht en de artesische bron vormen het levende bewijs. De fundamenten van het romantische Slot Velen dateren uit de veertiende eeuw. De beroemde Westfaalse architect Konrad Schlaun gaf het slot in de achttiende eeuw zijn huidige vorm. Tegenwoordig is er een bekend sport-hotel gevestigd in Slot Velen. Het meest bezienswaardig zijn de Oranjerie met feestzaal en het gewelvenrestaurant in de kelder. Wandelen van de aangrenzende dierentuin naar de boswachterswoning betekent voor iedereen een aangename vorm van ontspanning. De artesische bron iets buiten Velen – richting Gross Reken – geldt als een geologische bijzonderheid.

Artesische bron:

De bodem zuigt het heldere water van de bron als het ware omhoog. Bij goed weer kunt u er lekker pootjebaden. De bron ligt rechts van de Hamalandroute, borden geven de weg er naartoe aan.

 

Afkorting via zuidelijke lus

Vanaf Velen kunt u opnieuw een kortere route nemen. Dit tracé brengt u via Ramsdorf en Borken op de hoofdroute naar Oeding. Deze lus is slechts in één richting bewegwijzerd. De hoofdroute gaat verder naar Groß Reken.

GiG-Marketing Velen Ramsdorf e.V.
Ramsdorfer Str. 19
46342 Velen
Tel. 02863-926219

tourist-info@velen.de
www.velen.de

Tips:

  • Bij het Waterslot Velen kunt u een wandeling door het idyllische slotpark combineren met een bezoek aan de dierentuin en de Oranjerie. Sportschloss Velen, Schlossplatz 1, 46342 Velen, tel. 0049- 2863-2030, info(at)sportschlossvelen.de ,www.sportschlossvelen.de.
  • Artesische bron. De bron ligt wat afzijdig van de Hamalandroute.
  • Ter plaatse vindt u talrijke faciliteiten om actief en sportief bezig te zijn. Zo kunt u in Velen tennissen, golfen, boogschieten en zwemmen.
  • Velen ligt aan het fietsroutenetwerk Münsterland, er zijn aansluitmogelijkheden op de 100 Schlösser Route, de Naturpark Hohe Mark Route en de agri-cultura Route.
  • Levendig museum met vijf locaties (bijv. historische zaagmolen´am Gut Roß´ of ´De Droskerkerls´) www.lebendige-museen.de
  • De Doskerkerls hebben zich tot doel gesteld de oude agrarische gereedschappen en machines te onderhouden en deze werkend aan het publiek te demonstreren. www.dedoskerkerls.de